skip to Main Content

ETC

ETC Nederland is een innovatief technologisch bedrijf dat zich als doel heeft gesteld haar klanten veilige, concurrerende en duurzame verrijkingstechnologie en energieoplossingen te leveren.

Onze expertise
Onze expertise ligt in het ontwerpen en opleveren van hoogwaardige productie-, engineering en technologieoplossingen voor de behoeften van de hedendaagse en toekomstige mondiale energiemarkt. Dankzij de vele jaren ervaring in de nucleaire sector concentreren de bedrijfsactiviteiten van ETC zich op twee gebieden:

  1. Het produceren van ultra-gascentrifuges; de meest efficiënte technologie voor het produceren van verrijkt uranium als brandstof voor de productie van kernenergie.
  2. Leveren van advanced hightech solutions; vervaardigen van hightech producten en leveren van diensten als design engineering voor klanten in de luchtvaart- en ruimtevaartindustrie, semiconductor en textiles, packaging & printing industrie.

De nucleaire brandstofcyclus
Verrijking is een essentiële stap in de nucleaire brandstofcyclus. Verrijking verhoogt het gehalte van de isotoop U235 in natuurlijk uranium en maakt dit geschikt voor effectief nucleair gebruik.

Hoe uraniumverrijking met de ultra gascentrifuge werkt
De unieke, internationaal toonaangevende ultra-gascentrifuges van ETC worden gebruikt om de twee meest voorkomende isotopen van natuurlijk uranium geleidelijk van elkaar te scheiden. Uraniumhexafluoride (UF6) wordt als gas in een centrifuge geleid, die extreem snel in vacuüm draait. De centrifugemotor produceert warmte aan de onderkant van de centrifuge. Zo ontstaat een temperatuurstijging, waardoor het scheidingsproces wordt geïntensiveerd.

De zwaardere U-238 moleculen worden naar de wand van de centrifuge gedreven, terwijl de lichtere U-235 moleculen in het midden blijven. Hierdoor kunnen de verrijkte en verarmde uraniumgassen van elkaar gescheiden worden. Om de gewenste mate van verrijking te realiseren, worden centrifuges in serie geschakeld. Om een grotere systeemcapaciteit te bereiken, worden centrifuges ook parallel geïnstalleerd. Deze in serie en parallel geplaatste centrifugesystemen worden cascades genoemd. Het verrijkte uranium gaat van centrifuge naar centrifuge, net zo lang totdat het voldoende verrijkt is om in splijtstofstaven voor kerncentrales te worden gebruikt.

Schone energie
Wij bij ETC vinden het reduceren van de uitstoot van CO2 belangrijk voor het milieu. Wij steunen onze klanten bij hun inspanning een schoner milieu te realiseren door onze technische kennis op R&D-, engineering- en productiegebied, die gedurende tientallen jaren is opgebouwd, in te zetten.

ETC Nederland
Planthofsweg 77
7600 AA Almelo

T. (0546) – 545 500
E. info@ext.enritec.com

www.werkenbijetc.nl

Social media

Lianke Gerdzen

Communications Officer bij ETC Nederland en voorzitter OHTA

Vacatures, stage en afstuderen

Uitdagingen. We kennen ze als samenleving. We kennen ze als ETC. Vanuit onze rol in de nucleaire industrie. Maar ook als hightech-bedrijf dat nieuw talent zoekt! Of het nou om onstopbare operators, ijzersterke CNC-draaiers of eigenwijze engineers gaat. Met een goede inzet en positieve werkhouding kun je het bij ons maken. Zolang we maar samen kunnen groeien. ETC produceert centrifuges voor verrijking van uranium. Dat klinkt spannend, maar is vooral hoopvol. Wij spelen een cruciale rol bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dus… kom jij in actie als onze nieuwe collega? Dan werk je aan je eigen toekomst én aan de toekomst van schone energie. Uitdagende tijden vragen om uitdagende banen. Maak jij het waar bij ETC? Gemaakt voor een baan bij ETC? Check onze website hieronder.

Bekijk de mogelijkheden

Het laatste ETC nieuws