skip to Main Content

Alexander van Buuren – monteur in opleiding bij Hollander Techniek – bouwt aan zijn praktijkervaring

Wanneer alle leerlingen en docenten genieten van een welverdiende vakantie zorgt Alexander van Buuren, Monteur in Opleiding (MIO) bij Hollander Techniek, dat alle belangrijke werkzaamheden aan de brandmeld- en ontruimingsinstallaties worden uitgevoerd. Alexander: “In zes weken tijd hebben we heel veel werk verricht. Dat het project net in de bouwvak van vorig jaar viel vond ik niet zo erg. Hierdoor heb ik juist later in het jaar iets meer vrije tijd!”

Werken in de bouwvak heeft een aantal voordelen, maar ook een paar uitdagingen. Arjan: “Doordat de werkzaamheden aan de brandmeld- en ontruimingsinstallaties in schoolgebouwen vallen onder hinderlijke werkzaamheden moeten ze uitgevoerd worden wanneer er geen lessen zijn. Vandaar dat dit project in de zomervakantie is opgepakt. Met een team monteurs, die zo flexibel waren om hiervoor hun vakantie te verschuiven, hebben we in korte tijd dit grote project uitgevoerd. Planning technisch was het nog wel een uitdaging. Veel leveranciers en monteurs hebben vakantie en we moesten toch zorgen dat de beveiligingsmonteur met de juiste kennis op de juiste plek (binnen het schoolgebouw) was. Aan de andere kant was het grote voordeel dat een leeg schoolgebouw alle ruimte geeft om de werkzaamheden uit te voeren en de installaties uitgebreid te testen.”

Monteur in opleiding: bouwen aan je praktijk ervaring
Alexander is één van de monteurs die de zomervakantie heeft doorgewerkt. Hij is Monteur in Opleiding, maar behalve dat hij nog één dag in de week naar school gaat verschilt zijn dag weinig ten opzichte van andere monteurs. Zo begint ook hij zijn dag met een bakje koffie. Alexander: “Iedere ochtend nemen we tijdens de eerste koffie de planning van de dag door. We bespreken met elkaar wat er gedaan moet worden en verdelen de taken. Om 7.00 uur gaan we dan aan het werk. Ieder op een eigen locatie, maar ook vaak samen op één locatie. Doordat dit project bij Leerplein055 op meerdere locaties plaatsvond moesten we af en toe pendelen tussen scholen, om materiaal te brengen of werkzaamheden uit te voeren.” Alle MIO’s bij Hollander Techniek worden intern opgeleid bij het eigen opleidingscentrum onderWERKwijs. Ze krijgen één dag (afhankelijk van de opleiding) theorieles en de rest van de dagen werken ze in de praktijk. Alexander: “Ik ben bijna drie jaar werkzaam voor Hollander Techniek. Ik wilde heel graag hier mijn opleiding tot monteur gaan volgen, omdat ik tijdens mijn stage al had ervaren wat een mooi familiebedrijf het is. Inmiddels heb ik niveau 3 afgerond en ben ik in februari begonnen met niveau 4. Door de combinatie werken-leren bouw ik aan mijn praktijkervaring, krijg ik de kans om mee te werken aan projecten zoals Leerplein055, maar groei ik ook in kennis van de theorie.”

Alexander van Buuren

Monteur bij Hollander Techniek