skip to Main Content

Bouman’s Carbotreat werkt aan een groene wereld

CO₂ is een hot item. Samen een sustainable toekomst voor elkaar boxen, een ‘groene’ wereld, dat is het doel. Carbotreat draagt een groot steentje bij aan de hand van CO₂  oplossingen. Want overal waar koolstofdioxide, oftewel CO₂ uitkomt (motoren, gasturbines, ketels, noem maar op) kun je vervuild CO₂ afvangen.

Als je binnenkomt bij Bouman Industries voel je je gelijk welkom: een gezellig, vol kantoor, waar hard gewerkt wordt. Als je langs de bureaus naar achter loopt kom je in het kantoor van Frank Sanders, Managing Director bij Carbotreat en lid van het MT van Bouman Industries. Carbotreat bestaat sinds vorig jaar en is onderdeel van het overkoepelende Bouman Industries. Frank werkt sinds 1 juli 2021 bij Carbotreat, maar door zijn enthousiasme lijkt het alsof hij dit al jaren doet! Hij vertelt ons meer over koolstofdioxide afvanginstallaties. En nu hoor ik je denken; koolstofdioxide afvanginstallaties? Ja, dat klopt! Super hightech!

Want hóe vang je CO₂ precies af? Daarvoor bestaan speciale systemen. Stel je twee grote torens voor. In toren 1 gaan er via de onderkant uitlaatgassen naar binnen, die automatisch omhoog stijgen. Vanaf de bovenkant gaat er een oplosmiddel naar beneden. Dat oplosmiddel gaat op het metaal zitten waardoor het CO₂ oplost, zodra ze elkaar tegenkomen. Dat oplosmiddel wordt uit toren 1 gehaald en gaat naar toren 2. Hier wordt het oplosmiddel en de CO₂ weer van elkaar gescheiden. Het oplosmiddel gaat weer terug het proces in en het pure zuivere CO₂ (99,95%) gaat de tank weer uit. Deze installatie wordt achter installaties geplaatst die CO₂ uitstoten zoals gasturbines, zuivelmoteren, gasmotoreren, warmte/krachtmotoren, boorplatformen, Waste-2-Energy plants en dieselmotoren. Een aanvullende oplossing die Carbotreat haar klanten biedt is een installatie die het oplosmiddel zuivert, zodat het steeds opnieuw gebruikt kan worden. Win-win!

Maar zo’n afvanginstallatie staat er niet zomaar. Vooraf zijn er verschillende collega’s bezig met haalbaarheid- en veiligheidsstudies, het proces ontwerpen, installaties maken, installeren en in bedrijf zetten. Uiteraard volgt daarna het onderhoud. En alles wordt gedaan aan de Van den Broekeweg! Hoe gaaf is dat! Zo wordt het onderhoud bijvoorbeeld weer gedaan door de afdeling Procestechnologie en wordt het proces ontworpen door de afdeling Engineering.

Bouman werkt voor meerdere van onze Almelose hightech bedrijven zoals Urenco, VDL, Sekisui en Kroon Oil. Een mooi ander Twents voorbeeld is Twence, waar een installatie van Carbotreat staat. Dit systeem was de eerste in Nederland en draait ondertussen al meer dan 8 jaar en is daarmee uniek. Tussendoor zijn er uiteraard technische verbeteringen en andere installaties aan toegevoegd. Naast de afvanginstallatie staan er ook twee andere installaties: één waarbij CO₂ als grondstof wordt gebruikt om het verbrandingsproces te optimaliseren door er natriumbicarbonaat van te maken. Om CO2 te kunnen verkopen, moet je het vloeibaar maken. Ook die installatie is door Carbotreat al geplaatst. Het schonen van het oplosmiddel, zoals hierboven al even genoemd gebeurt ook bij Twence, zodat het kan worden hergebruikt. Zo verloopt het hele proces optimaal en super duurzaam.

Daar houdt het niet op! Ondertussen is Carbotreat met andere bedrijven aan het kijken hoe deze installaties ook toegepast kunnen worden op schepen. Volop innovatie en optimalisatie dus. En dat allemaal in Almelo!

Wil je ook bijdragen aan deze hightech installaties en daarmee helpen een duurzame toekomst te bouwen? Kom stage lopen bij Carbotreat of kijk voor vacatures op www.carbotreat.com/careers.

Julia Beunk

Communications & PR bij Urenco Nederland