skip to Main Content

Grensverleggend met direct drive motoren voor de hightech industrie

Wat hebben (3d) printers, robots, drones, lasersnijders en productiemachines van tv-schermen gemeen? In het hart tref je vaak een motor aan van Tecnotion! Direct aangedreven motoren zoals torque- en lineaire motoren – al dan niet in vacuüm omgeving- spelen een steeds prominentere rol in allerlei hightech-ontwikkelingen. Tecnotion is een hightech maakbedrijf dat zich bezighoudt met het ontwikkelen en produceren van deze direct aangedreven motoren. Torque motoren zijn motoren waarbij elektrische energie direct wordt omgezet in een roterende beweging, lineaire motoren bewegen daarentegen langs een rechte lijn. Deze motoren hebben een hoge bewegingsprecisie en snelheid bij een relatief lage mate van onderhoud.

Mijn naam is Jordy Holland, vierdejaars student Technische Natuurkunde op het Saxion in Enschede. Op dit moment ben ik bezig met afstuderen bij Tecnotion in Almelo, waar ik door de bedrijvendag van Ontdek High Tech Almelo mee in aanraking ben gekomen in de tijd dat ik stage liep bij VDL ETG Almelo. Bij deze bedrijvendag worden stagiairs en afstudeerders van de aangesloten bedrijven uitgenodigd een kijkje te nemen in de keuken van verschillende andere hightech bedrijven in Almelo als Benchmark Electronics, Urenco en Tecnotion. Tecnotion heeft hierbij mijn interesse gewekt door de interessante techniek waarmee zij bezig zijn en de extreem brede toepasbaarheid hiervan. De motoren van Tecnotion kunnen er onder andere voor zorgen dat eindeloos veel productieprocessen sneller en met minder onderhoudsbeurten kunnen verlopen.

Ik heb Tecnotion benaderd voor mijn afstuderen en al snel kon ik op gesprek komen om een mogelijke afstudeeropdracht te bespreken. Voor mijn opleiding zocht ik een afstudeeropdracht op het gebied van het modelleren en simuleren van een natuurkundig proces. Met een simulatie wordt de werkelijkheid nagebootst in een computermodel, waardoor extreem veel verschillende zaken onderzocht kunnen worden zonder alle experimenten en tests met de hand uit te voeren. Het doen van simulaties bespaart daarom vaak veel tijd, geld en materiaal.

Bij Tecnotion ben ik momenteel bezig met een simulatiemodel waarin het gedrag van een lineaire motor wordt gesimuleerd wanneer deze opwarmt wanneer de motor beweegt. Met name bij motoren die in vacuüm werken is het een grote uitdaging om de ontwikkelde warmte af te voeren, omdat deze warmte niet kan worden afgevoerd aan de omringende lucht. Zelf vind ik de opdracht erg interessant en een mooie uitdaging, omdat er veel lastige kanten in het vraagstuk zitten. Je kunt het maken van een simulatie zien als een uitdagende puzzel die maar op één manier in elkaar kan worden gezet om een goed resultaat te krijgen.

Op dit moment ben ik nog druk bezig met het oplossen van deze puzzel, maar ik ben al een heel eind op weg. Uiteindelijk kan Tecnotion met mijn model bepalen wat de maximale temperatuur is waarop de motoren kunnen werken zonder te veel te vervormen. Daarnaast kunnen andere materialen in het model gebruikt worden om te onderzoeken of met deze materialen misschien toch hogere temperaturen behaald kunnen worden. Hiervoor hoeven dus geen nieuwe motoren gemaakt te worden waar andere materialen in gebruikt worden, omdat dit al simpelweg in het model gesimuleerd kan worden. Dit spaart tijd en extra kosten uit!

Ben je net als Jordy op zoek naar een leuke stageplaats met interessante technische vraagstukken? Of net afgestudeerd en op zoek naar een uitdagende baan? Aarzel niet en mail naar hrm@tecnotion.com of kijk eerst op www.tecnotion.com voor meer informatie.

Jordy Holland

Student Technische Natuurkunde Saxion