skip to Main Content

Jochem werkt mee aan de ontwikkeling van megadrones van Boessenkool: “Supergaaf!”

Net als veel andere technische bedrijven in Twente is Machinefabriek Boessenkool in Almelo voortdurend op zoek zijn naar getalenteerde jongeren. De vraag naar technisch-innovatieve producten blijft toenemen en dus zijn nu én in de toekomst technische talenten nodig. Een van die talenten is de 19-jarige Jochem Nieuwenhuis uit Almelo, die vanuit zijn opleiding mechatronica aan het ROC van Twente drie maanden stage loopt bij Boessenkool.

Het was even zoeken naar een stageplaats die hem aansprak, maar, zegt Jochem, “toen ik bij Boessenkool aan de slag kon met de megadrones, was de keuze snel gemaakt.” Jochem doelt op de Drone 4-70, die 75 kilogram kan transporteren. Het prototype van deze drone is gecertificeerd en hij mag dus de lucht in. “Dat betekent dat we nu onderzoeken hoe we de vliegduur kunnen verlengen tot twintig minuten. Daarvoor zijn de technici voortdurend bezig met het optimaliseren van accu’s, propellers en motoren. Mijn taak daarbij is specifiek gericht op het elektrogedeelte.”

Uitdagend en interessant
“Mechatronica is een combinatie van werktuigbouwkunde en elektrotechniek,” legt Jochem uit. “Dat is een brede opleiding waarmee je later veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt hebt. Door mijn stage bij Boessenkool ervaar ik wat dat kan inhouden. Ik heb geen seconde spijt van mijn keuze, want het meewerken aan de ontwikkeling van megadrones is heel uitdagend en interessant, zeker als je beseft dat er nu al veel vraag is naar deze drones. Bovendien kan ik nu gericht mijn theoretische kennis in de praktijk brengen. Ik leer hier echt veel.”

Goede begeleiding
Jochem is niet alleen tevreden over zijn stageopdracht, maar zeker ook over de begeleiding. “Het zijn hier allemaal vriendelijke mensen. Dat geldt ook voor dronepiloot Ramon Wind, mijn stagebegeleider. Ik vind dat hij het heel erg goed doet. Hij laat me zelfstandig werken en dingen uitzoeken, maar geeft uitleg en tips als dat nodig is. Ramon legt geen grote druk op mij, maar verwacht wel dat ik mijn best doe. Daardoor ben ik heel gemotiveerd geraakt om het beste te maken van deze opdracht. En daarbij, wie zou dat nou niet willen, meewerken aan de ontwikkeling van megadrones? Het is gewoon supergaaf!”

Verrassend en innovatief
Hoewel Jochem alleen werkt aan de ontwikkeling van de megadrones, heeft hij natuurlijk wel verder rondgekeken in het bedrijf. “Het mooie van Boessenkool vind ik dat er verrassende, innovatieve producten gemaakt worden. Denk maar aan de elektrische tractor met extra grote spoorbreedte, de DESPRAY-installatie die spuitbussen recyclet en de machine die briketten maakt uit afval. Dat zijn niet bepaald standaard producten.”

Rooskleurige perspectieven
Zou Jochem na zijn studie bij Boessenkool willen werken? “Boessenkool is een prachtig bedrijf, maar die vraag kan ik nog niet beantwoorden. Sowieso wil ik na deze opleiding verder met een hbo-opleiding mechatronica of elektronica. Daarna zie ik wel verder. Er zijn veel mogelijkheden en daar wil ik dan eerst goed over nadenken.” Wat dat betreft zijn de perspectieven van Jochem, net als voor anderen die kiezen voor een opleiding in de techniek, rooskleurig. En technische bedrijven zijn maar wat blij met technische talenten zoals Jochem, want zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomst van Twente.