skip to Main Content

Techgirl van de maand: de Almelose Syt Scheper!

ICT meer voor jongens? Nee man! Steeds meer meiden kiezen een technische opleiding en een baan in de techniek, maar toch zijn ze nog in de minderheid. En dat is jammer, want techniek heeft superveel te bieden. Syt Scheper (19) uit Almelo weet daar alles van! Zij is namelijk Techgirl van de maand februari.

Vertel Syt, je bent Techgirl van de maand. Hoe ben je dit geworden?

Ja, dat klopt! Een tijdje geleden kreeg ik een berichtje van Techgirl Nederland. Zij doen veel met de ICT sector en wilden mij graag interviewen voor de website. Naast de vele leuke reacties, kregen mensen aan het eind van de maand de kans om een week lang te stemmen. En jahoor: na heel veel positieve en lieve berichtjes had ik de meeste stemmen en was ik Techgirl van de maand februari.

Hoe kom je terecht in de wereld van ICT?

Ook de techgirls vallen niet ver van de boom in Almelo, want in Huize Scheper werkt vaders ook in de ICT. Ook als kind was ik al bezig met kijken wat ik leuk vind. Eerst leek me Media, Informatie en Communicatie erg leuk maar mijn ouders gaven aan ICT zeker ook niet uit te sluiten. Hoewel ik zelf ook dacht dat het niets voor mij was “de hele dag achter de computer” ben ik toch gaan kijken bij de verschillende opleidingen. En van die vooroordelen, daar bleek niets van waar! Bij Creative Media en Game Technologies miste ik zelfs het ICT vak zoals ik dat op de middelbare school bij Informatica had. De opleiding is wel technisch, maar op een hele andere manier dan HBO-ICT. Toen ik bij de Open Dag van ICT op het Saxion ging kijken voelde ik me gelijk thuis. Ik houd ook wel van taboes doorbreken en een vrouw in de ICT past daar precies in het rijtje. Ik dacht “Ik ga dit gewoon doen en zie wel waar het schip strandt”

Hoe bevalt je opleiding?

“Na 1,5 jaar Software Engineering maakte ik de stap naar ICT Business. Het programmeren beviel niet heel goed en daarom ben ik geswitcht naar de business richting binnen de ICT, wat veel beter bij mij past. In het eerste jaar merkte ik dat weinig meiden deze studie kiezen of in de ICT werken. Ik werk naast mijn studie bij Heutink-ICT en ook daar moet je zoeken naar dames. “Jongens zijn heel leuk en ik red me prima, maar het is toch anders. Toen ik wou switchen kon ik niet helemaal mijn verhaal kwijt en dacht ik: “mijn missie gaat zijn: meer vrouwen werven en enthousiasmeren voor de ICT”.

En Syt is lekker op weg! Zo maakt ze samen met vrouwelijke ICT-ers Suzan en Jet een Podcast waarin ze ieder onderwerp binnen de ICT aansnijden, natuurlijk ook met een dosis humor en zelfspot. Maar dat is niet alles. Naast de Podcast is ze ook bezig met de vraag: ‘Wat kan ik in het basisonderwijs doen en hoe breng ik het ICT vak naar de basisscholen? “Ik ben er heilig van overtuigd dat als je op de basisschool begint, de meiden ook enthousiaster worden en het stereotype kan verdwijnen. Dit heeft wel wat meer voet in de aarde en duurt langer, maar zeker een mooi doel en lange-termijn project.  Het basisonderwijs is al jaren zo en dat ga je niet makkelijk veranderen. Ik wil iets ontwikkelen dat heel makkelijk te gebruiken is op de basisschool (ook voor leerkrachten) en waardoor kinderen toch iets bekender worden met ICT. En daarbij wil ik ook heel graag de ouders meenemen, zij zijn aan het eind van de dag toch een belangrijke factor in het keuzeproces”.

Maar dat is nog niet alles, naast haar studie werkt Syt ook nog bij @Heutink-ICT. “Het is heel erg leuk om de combinatie te hebben. Ik zie en leer veel en het is een leuk bedrijf om voor te werken”.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik weet nog niet of ik wil doorstuderen maar in ieder geval een combinatie van mijn eigen bedrijf en Business IT-er of consultant worden. Ik vind het superleuk om vrouwen enthousiast te maken en misschien dat ik vanuit mijn eigen ervaring lezingen kan gaan geven. En natuurlijk moet die leermodule er ook komen, dat is wel echt mijn doel. Ik doe wel heel veel maar het voelt niet of ik veel doe, ik vind het ook gewoon heel leuk en hoop van mijn hobby mijn vak te maken!

Go Syt!

Julia Beunk

Communications & PR bij Urenco Nederland