skip to Main Content

Techniek gaat altijd door!

Afgelopen jaar was er natuurlijk geen om over naar huis te schrijven. De stichting had ontzettend veel leuke activiteiten in de planning voor onze gevarieerde doelgroepen. Echter, Covid-19 heeft ook onze activiteiten hard geraakt. Gelukkig zijn wij geen stichting die genoegen neemt met ‘nee’ en gaat techniek altijd door. Met een positieve instelling hebben we 2020 afgesloten en veel plannen voor 2021 gemaakt.

Afgelopen jaar hebben wij – de 12 prachtige hightech bedrijven in Almelo – ontzettend hard gewerkt om te kijken waar we ondanks de bekende beperkingen tóch mogelijkheden zagen. Zo zijn we in samenwerking met Mad Science gestart met de pilot ‘technieklessen voor groep 7 en 8’ op basisschool Het Letterveld in Almelo. Dit was écht top! De jeugd heeft in 5 uitgebreide lessen, gegeven door Professor Ypsilon, allerlei leuke techniekproeven uitgevoerd. Ook hebben we in november de Ontdek Hightech Brugchallenge georganiseerd voor vier middelbare scholen in Almelo. Dit was een groot succes! En we zijn er trots op dat ook deze activiteit ontzettend veel enthousiasme bij deze doelgroep heeft opgeleverd. Want daar is het ons om te doen!

Was dat alles? Nee, we hebben veel contacten gelegd met studenten en het onderwijs om te bespreken waar de behoefte ligt op techniekgebied. We hebben met elkaar deelgenomen aan de bedrijvendagen Twente. En we hebben naast onze activiteiten coördinator, Angelique Fiselier ook Julia Beunk, een communicatiemedewerker aangetrokken om Techniek nog meer onder de aandacht te brengen bij jongeren.

En wat gaat 2021 ons brengen?!
Natuurlijk hebben we ook mooie nieuwe plannen gemaakt voor volgend jaar. Zo gaan we op 10 basisscholen in Almelo technieklessen geven, wanneer mogelijk organiseren we in het najaar 2021 weer een techniekfestival voor deze doelgroep, we gaan meisjes laten zien hoe leuk techniek is tijdens “Girls kick tech”, we organiseren weer een loxbox of een OHTA-battle voor het voortgezet onderwijs, onze stagiairdag is een blijvende activiteit die ook volgend jaar weer twee keer plaatsvindt en we gaan samenwerkingen aan met hbo en wo studentenverenigingen om te laten zien welke mooie hightech bedrijven er in Almelo zijn gevestigd. Als klap op de vuurpijl hebben we een Young Professional netwerk opgericht; een netwerk bestuurd door de young professionals van onze bedrijven.

Het was een bijzonder jaar, maar waar door corona sommige deuren dicht zijn gegaan, hebben wij met onze 12 bedrijven andere deuren weer kunnen openen. Creativiteit, doorzettingsvermogen en met elkaar samenwerken staat bij ons op nummer 1! Niet lullen over techniek, maar het gewoon doen is ons motto.

Naast de mooie samenwerking met de 12 hightech bedrijven, wil ik ook graag de Gemeente Almelo bedanken voor hun inzet en samenwerking afgelopen jaar. Met de inzet van de gemeente en de (financiële) ondersteuning van Techniekpact, de Rabobank en A+O Metalektro komen we er wel. Samen bouwen we aan een sterk innovatief en hightech Almelo!

Lianke Gerdzen

Communications Officer bij ETC Nederland