skip to Main Content

Vliegtuigmonteur zijn in een mannenwereld

Graag stel ik mij aan jullie voor. Mijn naam is Chery Bernadina, ben 25 jaar en werk bij ’t Almelose hightech bedrijf Aeronamic.

Wat altijd mijn passie was, kreeg vleugels toen ik aan mijn stage bij Aeronamic begon. Nu, vier jaar later, ben ik een van hun ervaren allround monteurs. Er wordt mij vaak gevraagd hoe het is om in ‘een mannenwereld’ te werken en mijn antwoord is altijd ondubbelzinnig hetzelfde: ‘een mannenwereld’ is slechts een etiket. Voor mij is onze branche gewoon ‘een wereld’ waarin ik een plaats heb. En ja, het zou natuurlijk geweldig zijn als er meer vrouwen voor ’n technisch beroep zouden kiezen. We zijn net zo goed in staat om de beste kwaliteit te leveren. Maar het gaat om je persoonlijkheid en hoe je dat combineert met je vaardigheden.

Mijn passie werd aangewakkerd toen ik een jaar of tien was en op Curaçao woonde. Toen ik met mijn moeder de plaatselijke autogarage bezocht, raakte ik bevriend met hun automonteur, Michael Pistola. Omdat ik super geïnteresseerd was, liet hij me graag zien wat hij deed. Dit bereikte het punt waarop hij – als hij op het punt stond iets ingewikkelds te doen – mijn moeder belde en zei: ‘Ik denk dat Chery dit leuk zou vinden; ze is welkom om langs te komen, toe te kijken en te helpen.’ Zo kwam mijn liefde voor mechanica naar boven en ben ik voor het eerst aan auto’s gaan werken. Toen de wens om aan iets groters te werken groeide, kwam ik uiteindelijk naar Nederland om Vliegtuigonderhoud te studeren aan het Deltion College in Zwolle.

Strak en schoon
Mijn eerste kennismaking met Aeronamic was tijdens een rondleiding georganiseerd door mijn school. Het maakte me nieuwsgierig, dus ik deed verder onderzoek naar het bedrijf en nam contact met hen op voor een andere, meer diepgaande rondleiding. Het echte wow-moment kwam toen ik voor het eerst op de werkvloer werd voorgesteld. Op weg naar de werkvloer merkte ik hoe strak en schoon alles was. Hoe alle jongens zo gastvrij en ondersteunend waren. Er was niets chaotisch aan en ik voelde een gevoel van sereniteit. Iedereen was heel open in het delen van wat ze deden en hoe, en ik voelde dat vrouw zijn geen probleem was in hun vakgebied. In plaats daarvan was er wederzijds respect voor de vaardigheden die we deelden. Bovendien hadden ze er echt belang bij om mijn vaardigheden te versterken.

Uitdagingen omarmen
Ik wist hoe verschillend werkplekken konden zijn door verhalen van mijn mede-studenten. Waar ik het meest van houd, is een georganiseerde werkomgeving. Aeronamic steekt tijd, onderzoek en moeite in het creëren van een ideale werkomgeving, zowel op mensen- als productniveau. Het gaat echt om talent! Ongeacht je achtergrond, leeftijd of geslacht. Onder deze omstandigheden kan ik mijn grenzen verleggen en de best mogelijke resultaten behalen. Ik ben het type persoon dat uitdagingen omarmt, in de overtuiging dat er altijd een oplossing voor alles is. Maar je hebt de juiste voorwaarden nodig om dat echt te bereiken.

Teamspelers
Mijn honger naar uitdagingen is ook de reden waarom ik nu deel uitmaak van het team dat aan het F-35 programma werkt. De aandacht voor detail is enorm … één klein deeltje stof kan een ramp betekenen. Maar mijn grootste vaardigheid is precisie – misschien een vrouwelijke kwaliteit? Dat gezegd hebbende, goed zijn in wat ik alleen doe, is niet wat me hier houdt. Mijn collega’s en ik zijn allemaal teamspelers. Dat is hoe ieder van ons vaardiger kan worden. Door flexibel te zijn, ben ik erin geslaagd om met al onze verschillende teams aan alle systemen te werken, en het mooie is dat ik wat ik heb geleerd kan delen met andere collega’s. Dat betekent dat een sprong in ervaring voor een van ons uiteindelijk ten goede zal komen aan ons allemaal … en dus ook aan Aeronamic. Ik ben dankbaar om daar deel van uit te maken.

Ontwikkeling stimuleren
Lang geleden heeft iemand tijd in mij geïnvesteerd omdat hij mijn enthousiasme zag. Ik ben me ervan bewust dat ik die persoon kan zijn voor andere mensen, vooral jonge meisjes en vrouwelijke studenten. Ik kan dat doen door te laten zien wat er mogelijk is als je je hart ergens voor openstelt. Bij Aeronamic doen we eigenlijk hetzelfde door ontwikkeling te stimuleren en mensen grenzen te laten verleggen. Maar of je nu een man of een vrouw bent, dit werkt alleen als die houding al bij je hoort. Je moet ervoor zorgen dat je een omgeving kiest die goed aanvoelt. Ik ben nog niet klaar met het waarmaken van mijn ambities, maar op dit moment ben ik precies waar ik moet zijn. En ik heb nog veel uitdagingen voor de boeg en ik kan niet wachten deze aan te gaan!

Chery Bernadina

Mechanic bij Aeronamic