skip to Main Content

Young professionals vinden uitdaging bij ETC Nederland

Wat leuk dat je mijn blog leest! Ik ben Maria Nieuwerth, 28 jaar en ben sinds 1 april 2020 trainee bij ETC. Ik hou mij binnen ETC bezig met projectmanagement, financieel meerjarenplan en de procedures, allemaal gerelateerd aan de afdeling IT. ‘Zoveel verschillende vakgebieden?’ hoor ik je denken. JA, ik weet nog niet zo goed wat ik wil en ETC geeft mij de mogelijkheid om me te ontwikkelen op deze gebieden, dus die kans grijp ik met beide handen aan!

‘Wat voor vooropleiding heb je gedaan?’ is vast een van de andere vragen die je hebt. Ik heb regelmatig gewisseld van opleiding en werk. Mijn laatst voltooide opleiding is hbo Chemie op Hogeschool Saxion samen met een honours programma (hp) ‘Natural Leadership’. De focus van het hp lag op projectmanagement en persoonlijke ontwikkeling. In mijn tweede jaar werd ik me steeds bewuster dat ik geen specialist ben, maar ik vond het wel belangrijk om mijn opleiding af te ronden om aan te tonen dat ik een bepaald denkniveau heb.

Na mijn studie heb ik tijd genomen te onderzoeken wat ik wilde gaan doen. Ik ben gaan kijken wat de mogelijkheden waren in de omgeving waar ik tot nu toe altijd heb gewoond, Twente. Ik heb mijn roots hier liggen, heb mijn familie en vrienden hier en houd van de Twentse nuchterheid. Het vinden van een bedrijf in Twente, waar ik ook de mogelijkheid kon krijgen te ontdekken wat wel en niet bij mij past, vond ik best lastig. Na wat zoeken kwam ik in contact met Belia Stokman van Ascending People. Ascending People biedt traineeships aan waarbij je in een jaar je professionele- en personal skills verder gaat ontwikkelen. Na een fijn gesprek over wie ik ben en wat ik zou willen, bracht ze mij in contact met ETC.

Het kennismakingsgesprek voelde al heel goed. Er was duidelijkheid over wat er verwacht werd en wat er nog meer mogelijk was. Dit sloot erg goed aan bij wat ik wilde leren bij een bedrijf, dus naast het enthousiasme dat ze mij als jonge, technisch onderlegde vrouw graag wilden hebben, zou ik ook de mogelijkheid krijgen om zelf op ontdekkingsreis te gaan naar mijn passie. Een goede match dus! Wat ik ook gaaf vind, is dat het bedrijf internationaal georiënteerd is en daarnaast dat ze hun best doen om te verjongen en meer vrouwen in de techniek te krijgen.

Het verjongen van het personeelsbestand binnen ETC is van belang, omdat ze anders over zo’n 10 jaar met wel héél weinig mensen over blijven en er veel kennis verloren zou gaan. Het leuke aan jong zijn binnen ETC, is dat ik als jonge nieuweling overal vragen over mag stellen en anderen kan uitdagen om uit hun vaste denkproces stappen. Daarnaast mag ik ook eigen inbreng hebben in het verjongen. Zo ben ik een dagdeel aan het opzetten om met alle jongeren van ETC na te denken hoe wij als ‘jongerengeneratie’ de toekomst zien en waar wij voor willen staan. Daarnaast sluit ik mij aan bij het project ‘Young professionals binden aan ETC Nederland/Almelo’ om te onderzoeken hoe jongeren op lange termijn ook gebonden blijven aan Almelo. Dit project zetten we op onder de vlag van Ontdek Hightech Almelo.

Om mijn blog af te sluiten wil ik even een oproep doen aan alle vrouwen: Wees niet bang om de mannenwereld in te stappen! Samen staan we sterk! Wat ik ervaar als vrouw binnen deze mannenwereld, is dat ze super aardig en erg behulpzaam zijn. Daarnaast vind ik, als echte tukker, het fijn dat ze recht door zee zijn.

Maria Nieuwerth

Trainee bij ETC Nederland