skip to Main Content

Zonder studenten geen digitale fabriek

Hoewel de luchtvaartindustrie vanwege hoge kwaliteitsstandaarden een vrij traditionele branche is, maken we bij Aeronamic de laatste jaren de stap naar digitalisering. Wij staan voor ‘push limits’. En dus hebben we jong talent nodig bij die digitalisering. Daan Theoden is een van de jonge talenten die een afstudeeropdracht bij ons deed. En dat bracht ons beiden verder!

Tijdens een groepsopdracht van zijn studie Industrial Design Engineering maakte Daan al kennis met Aeronamic. Een gaaf bedrijf, vond hij. Toen hij enige tijd later op zoek was naar een afstudeeropdracht, zocht hij contact met onze Director Manufacturing Engineering Ronny Blaauwgeers. Een afspraak voor een verkennend gesprek was snel gemaakt. “Ik heb altijd wel een aantal vraagstukken waarbij we studenten goed kunnen gebruiken. Als we studenten selecteren, zoeken we naar de juiste match zodat we er beiden wat aan hebben.” Bij Daan paste een ontwerpopdracht: ontwikkel hulpgereedschap om een turbinewiel te monteren op stalen pallets, die vervolgens in het geautomatiseerde magazijn worden geplaatst. Voorheen tilden medewerkers de stalen pallets met de hand, maar dat was behoorlijk zwaar en schadegevoelig. Aan Daan de opdracht om daar allemaal aan te denken en een prototype te ontwikkelen dat er goed uit ziet én makkelijk in gebruik is.

Van concept naar prototype
“Ik moest me eerst natuurlijk verdiepen in de branche. Het werk van Aeronamic is over het algemeen technischer dan de opdrachten in mijn studie”, vertelt Daan. “Maar de vaardigheden die ik tijdens mijn studie had opgedaan – tekenen, 3D modelleren en denken vanuit de eindgebruiker – kon ik wel goed toepassen in deze opdracht. Ik sprak met veel mensen intern, met name met de operators die de tool ook echt moeten gebruiken. En ik moest rekening houden met allerlei aspecten, zoals materialen, produceerbaarheid, sterkte en levensduur. Uiteindelijk kwam ik van een concept tot een prototype dat Aeronamic nu al in de fabriek gebruikt. Da’s wel heel gaaf.”

Vorm én functionaliteit
Dat het prototype al zó goed zou zijn dat de operators er daadwerkelijk mee kunnen werken, hadden Ronny en Daan niet verwacht. Ronny: “De functionaliteit is voor mij heel belangrijk en die is uitzonderlijk in het ontwerp van Daan. Veel jonge ontwerpers zorgen er wel voor dat iets er mooi uitziet, maar vergeten daarbij de functionaliteit. De montagetool van Daan heeft beide. Nu draaien onze operators hogere productiviteit, omdat ze veel minder zwaar werk doen. En ‘t ziet er gewoon gelikt uit.” Daan geeft aan dat de goede ondersteuning vanuit Aeronamic hem enorm heeft geholpen. “Naast de persoonlijke begeleiding had ik altijd alle middelen voorhanden om mijn opdracht uit te voeren. Laat je bij Aeronamic zien dat je een goed idee hebt, dan krijg je alles wat je nodig hebt om het ook echt te realiseren.”

Geslaagd!
Bij Aeronamic zijn we natuurlijk erg blij met de tool. En ook voor Daan was de opdracht geslaagd. Hij heeft zich enorm ontwikkeld én weet nu beter waar zijn interesses en talenten liggen. “Het werken in een bedrijf is natuurlijk al een ervaring op zich. Maar ik heb ook vertrouwen gekregen dat ik echt van begin tot eind een werkend product kan neerzetten.” Dat hij vanuit zijn studie met een 8,7 geslaagd is, is natuurlijk fantastisch. Nog mooier is dat wij er een collega bij hebben! Daan is onze nieuwste Manufacturing Technician en alweer bezig met zijn volgende succesproject.

Ook interesse in een stage of afstudeeropdracht bij Aeronamic? Of net afgestudeerd en op zoek naar een baan? Jong talent, laat van je horen! Kijk op onze website of mail naar careers@aeronamic.com.

Daan Theoden

UT-student Industrial Design Engineering