skip to Main Content

Bijdragen aan een jaarlang CO2 vrije elektriciteit voor 20 miljoen huishoudens, dat geeft energie!

Je hebt ze vast wel eens zien rijden door Almelo. De vrachtwagens met cilinders vol verrijkt uranium, op weg naar kerncentrales over de hele wereld. Elk jaar vertrekken er ruim 500 cilinders vanaf het terrein van Urenco Nederland in Almelo, goed voor een jaarlang CO2 vrije elektriciteit voor 20 miljoen huishoudens. Timo is Technician bij de afdeling ‘Materials Handling’ en zorgt er samen met zijn team voor dat dit materiaal op de juiste manier (volgens de juiste wet- en regelgeving) verwerkt en vervoerd wordt. Een baan met veel verantwoordelijkheid!

Hi Timo, je bent ‘Technician’, wat doe je precies?

Technician is een administratieve functie met veel logistieke aspecten waar een echte hands-on mentaliteit voor nodig is. Wij zijn de laatste schakel voordat onze producten bij de klant arriveren, een grote verantwoordelijkheid dus. Met het ‘verwerken’ van cilinders bedoelen we het inspecteren van inkomende en uitgaande transporten. We inspecteren en keuren niet alleen de binnenkomende cilinders, maar ook bijvoorbeeld de bijbehorende verpakkingen. Dit documenteren we en communiceren we aan onze coördinatoren. Ook zijn wij verantwoordelijk voor de aan- en afvoer van cilinders aan onze operators in onze verrijkingsfabriek. Dit doen wij met behulp van tien automatische kranen.

Welke opleiding heb je gedaan? En wat vind je van het bedrijf?

Een paar jaar geleden had ik niet gedacht dat ik nu Technician zou zijn, ik ben namelijk afgestudeerd als Social Worker. Een totaal andere richting. Ik heb een klein jaar in de hulpverlening gewerkt, maar door privéomstandigheden moest ik eerst voor mijzelf zorgen voordat ik dat voor een ander zou kunnen. Dit betekende dat ik terugviel op fysiek werk in plaats van mentale werkzaamheden. Door mijn eerdere leuke bijbaan in de logistiek, ben ik via een uitzendbureau begonnen als Orderpicker. Vervolgens kreeg ik een kans bij een groothandel voor bouwmaterialen, iets dat meer baanzekerheid gaf. Helaas zag ik hier niet veel doorgroeimogelijkheden in de toekomst en vervolgens heb ik bij Urenco gesolliciteerd.

En hier zit ik helemaal op mijn plek. Urenco zelf spreekt mij aan omdat het kansen biedt voor degene die kansen wil creëren. Met mijn zorgachtergrond heb ik de kans gekregen (en aangegrepen) om mijn logistieke/technische competenties verder te kunnen ontwikkelen. Deze kans geeft mij zoveel motivatie, dat ik juist mijzelf wil blijven verbeteren en mij wil inzetten voor Urenco en de nucleaire sector. De cultuur binnen Urenco, straalt rust, kalmte en acceptatie uit. Dit voel ik ook binnen mijn afdeling. Wij zijn een heel divers team, geven elkaar de ruimte en kansen. Dat maakt dat je in de juiste omstandigheden kunt groeien. En dat geeft mij energie!

Heb je altijd al in de techniek willen werken?

Ik heb nooit goed geweten wat ik wilde. Ik ben heel breed geïnteresseerd in tal van onderdelen van onze maatschappij. Nu ik volwassen ben, richt mijn interesse zich toch op de techniek/logistiek. Urenco, het verrijken van Uranium en natuurlijk Stable Isotopes, is een unieke tak van sport. Jaarlijks leveren we grondstoffen voor zo’n 2 miljoen patiëntbehandelingen wereldwijd voor de nucleaire geneeskunde per jaar. Dat is toch bijzonder? En geeft mij het gevoel dat ik mijzelf nog jaren kan ontwikkelen binnen Urenco en de techniek.

Mijn boodschap aan jongeren en studenten is daarom ook; kies voor techniek, omdat je nooit uitgeleerd raakt. Met techniek kun je veel verschillende kanten op. Je hebt er altijd iets aan.

Een bezoek of een stage? Dat geeft energie!
Wil je ook weten hoe het bij Urenco werkt? Kom stage lopen of bekijk onze vacatures via www.urenco.com/careers. Of benieuwd naar onze verrijkingsfabriek? We laten het je graag zien tijdens een rondleiding (bezoek@urenco.com)

Julia Beunk

Communications & PR bij Urenco Nederland