skip to Main Content

Een combinatie van techniek en commercie bij Tecnotion

Mijn naam is Mike Rolink, ik ben 28 jaar en sinds 2017 werk ik bij Tecnotion als Technical Sales & Application Engineer. Het grootste deel van mijn werk bestaat uit technisch advies geven aan klanten, distributeurs en aan onze eigen verkoopmensen. Samen met hen kijk ik naar hun toepassingen, en of daar mogelijk lineaire of torque motoren van ons gebruikt zouden kunnen worden. Door nauw contact tussen alle partijen proberen we dan altijd tot de beste oplossing te komen voor de klant.

Als kind wist ik nooit wat ik wilde worden. Na de middelbare school ben ik Technische Natuurkunde gaan studeren aan de UT in Enschede, voornamelijk omdat natuurkunde mijn beste vak was. De eerste drie jaar krijg je een heel scala aan vakken, waardoor je een brede basis krijgt in alle natuurkundige onderwerpen. In de masterfase van de studie heb ik me toegespitst op vakken in de vloeistofstroming, bij de vakgroep Physics of Fluids. Na de afronding van de studie heb ik een tijdje rondgekeken naar interessante functies, maar ik wist nog steeds niet goed waar ik naar op zoek was.

Ik had dan wel een technische opleiding gehad, maar als ik ergens een klusje moest doen maakte ik het vaak juist meer kapot dan dat ik het repareerde. Dan kan een technische functie toch niks voor mij zijn?

Nadat ik echter mijn CV eens online had geplaatst ging het snel, ik werd door een detacheerder gepolst en al vrij snel kwam toen mijn huidige functie bij Tecnotion voorbij. Deze sprak me meteen aan, vooral omdat de functie niet alleen technisch is maar het klantcontact ook essentieel is. Deze combinatie van techniek en commercie maakt mijn functie voor mij zo interessant. De afdeling waar ik zit bijvoorbeeld, Global Business & Development, straalt dat ook uit. Bijna iedereen heeft een technische achtergrond maar is er wel op gericht om producten te verkopen, een commerciële blik is dan ook noodzakelijk.

Naast mij zijn er nog twee Technical Sales & Application Engineers, met z’n drieën verdelen we alle binnenkomende technische vragen van (potentiële) klanten, verkoopmensen in binnen- en buitenland en distributeurs. Ik ben bijvoorbeeld de technische ondersteuning voor vragen uit onder andere België, Zweden, Italië, Duitsland en Zuid-Korea. Je leert de verkopers in dat land goed kennen, en ook de (werk)culturen van die landen. Als er problemen op locatie zijn ga ik er regelmatig heen, soms alleen, soms met een commerciële collega. Als het urgent is, komt het zelfs voor dat je 1 of 2 dagen van tevoren pas weet dat je naar het buitenland moet vliegen. Vaak zijn dat wel de leuke momenten, de dankbaarheid is altijd groot als je een reis maakt speciaal voor de klant, helemaal als de problemen daarna ook opgelost zijn.

De klantbezoeken zijn normaal gesproken een significant deel van onze tijdsbesteding, maar door corona ligt dat momenteel stil. Dat is jammer, want deze zijn vaak enorm leerzaam. Je krijgt vaak de kans om in de machine van klanten te kijken, en daar van te leren. Af en toe geef ik ook trainingen over onze producten tijdens zo’n bezoek, zo leert de klant over onze producten. Leuk is ook om de culturele verschillen te zien tijdens zo’n werkbezoek. In Italië bijvoorbeeld gaan veel mensen in de lunchpauze anderhalf uur naar een restaurant uitgebreid lunchen en wijn drinken, in Korea heb ik wel eens tot half 11 ’s avonds in een productieruimte gestaan met 20 medewerkers om me heen, al dan niet slapend. Blijkbaar mocht je daar niet weg voordat je chef dat deed, in welke toestand je aanwezig was maakte niet uit, als je er maar was. Het is prachtig om dit soort dingen mee te maken, maar deze reizen zijn vaak heftig, het klinkt mooier dan het is. Veel meer dan het vliegtuig, het hotel en het bedrijf waar je moet zijn zie je meestal niet, en de dagen zijn vaak lang. Ondanks dat is het toch enorm leerzaam, ik hoop weer veel klanten te kunnen bezoeken als het reizen weer mogelijk is.

Naast technische vragen oplossen doen we met z’n drieën eigenlijk nog veel meer. Onze catalogus en handleidingen worden geschreven en beheerd door ons. In het najaar zijn we druk met alle voorbereidingen voor de beurs waar we jaarlijks staan in Duitsland, waar we zelf ook altijd meerdere dagen op de stand staan. Verder ondersteunen we de marketingafdeling, door bijvoorbeeld technische filmpjes te (laten) maken, teksten aan te leveren en mee te denken over de website. Ten slotte beheer ik ook nog onze simulatie tool op de website, wat normaal gesproken de eerste manier is om een indicatie te krijgen van welke motor benodigd is. De klant geeft aan welke bewegingen zijn applicatie moet maken, wat de omgevingscondities zijn en dan kunnen wij bepalen welke motor daar het best bij past.

Soms komt het natuurlijk voor dat er vragen zijn waarvoor meer onderzoek nodig is. Als dat het geval is schakel ik een van de technische afdelingen in, en proberen we gezamenlijk het vraagstuk op te lossen. Er is zoveel kennis aanwezig binnen Tecnotion dat er altijd wel een antwoord geformuleerd kan worden. Iedereen heeft ook zijn eigen achtergrond, er zijn mechanische en elektrische ingenieurs, natuurkundigen, wiskundigen en werktuigbouwkundigen. De lijntjes tussen collega’s zijn kort, je kan altijd verder in de organisatie vragen als je er zelf niet uitkomt. Vragen over hoe de motor precies gekoeld moeten worden komen bijvoorbeeld wat vaker bij mij terecht met mijn achtergrond in de vloeistoffysica, bij vragen over elektrische aansluitingen vraag ik altijd een collega om mijn antwoord te checken, omdat me dat minder ligt. En zo werken we als een team, en komen we eigenlijk altijd tot een antwoord wat de klant verder helpt.

Het leuke dus aan de functie is echt de combinatie tussen techniek en commercie, in een hightech organisatie bezig zijn met technische vraagstukken, maar altijd met een oog voor de klant. En aangezien we nog zoveel meer kleine taken hebben blijft de afwisseling altijd groot in het werk. Dus ook als je van jezelf net als ik niet heel technisch bent, dan kan je alsnog prima in de hightech industrie aan het werk. Er zijn veel verschillende functies in een technisch bedrijf, en met een technische opleiding zijn die functies, van engineer tot verkoper en van technology specialist tot key accountmanager, allemaal mogelijk. Er zijn naast Tecnotion nog zoveel mooie technische bedrijven in Twente, en met een technische opleiding kan je dus in de regio alle kanten op!