skip to Main Content

Innovatief talent uit Twente!

Als Stichting zijn we ontzettend trots op al het technisch talent uit onze regio. En als het talent dan ook nog werkt bij een van onze hightech bedrijven in Almelo, dan is voor ons de cirkel helemaal rond. Deze week aan het woord: Daan Theoden en Maarten van Vreeland van Teawall. Het eerste prototype van hun zelfbedachte en ontwikkelde machine was onlangs te zien en proberen bij Aeronamic.

Daan en Maarten kennen elkaar van de Universiteit Twente (UT), waar zij beiden inmiddels de bachelor hebben afgerond voor de studie Industrieel Ontwerpen. Binnen de studie bleek tijdens het uitvoeren van verschillende projecten dat het samenwerken wel goed zat. Daarom besloten zij dat ze na de studie samen wat wilden gaan ondernemen. Als échte theedrinkers kwamen ze er op de UT al snel achter dat automatenthee verre van lekker is en dat het hoog tijd werd voor een machine die met hoogwaardige thee-blends een goede kop thee zet. Met dat idee ontstond hun eigen bedrijf, genaamd Teawall.

Daan werkt bij Aeronamic in Almelo en houdt zich daar als manufacturing technician dagelijks bezig met software ontwikkeling, applicatiebeheer en documentbeheer. Maarten werkt 2 dagen per week bij SmartCompounders in Enschede als project engineer. Binnen hun eigen bedrijf Teawall zijn daarom de taken ook zo verdeeld; Daan doet voornamelijk de software en Maarten pakt meer de ontwerpkant op.

“We zijn begonnen met veel onderzoek. Hier is een lijst met parameters uit ontstaan die we vervolgens gehanteerd hebben in het ontwerp en de ontwikkeling van onze theemachine”, vertel Daan.

Aan wat voor parameters moet dan worden gedacht?

“Thee is een aantrekkelijke markt”, vertelt Daan. “Echte theedrinkers genieten van een goede kop thee. En bij een goede kop thee komt heel wat kijken. Hoe kunnen we bijvoorbeeld het gemak van het bekende theezakje behouden en toch de beleving van losse, verse thee meegeven? In samenwerking met een Engels bedrijf – een team van thee-experts – worden de blends samengesteld. Ook wordt dan bepaald wat de optimale trektijd per blend is en hoe heet het water moet zijn. In onze machine worden deze parameters ingevoerd, zodat het optimale kopje thee bereid wordt. En dan vindt iedereen het kopje thee veel lekkerder!”

“Ook ontzettend belangrijk is de versheid van het water, het zuurstofgehalte en de temperatuur”, vertelt Maarten. “Het bedrijf Ferro Techniek in Doetinchem maakt de heaters voor onze theemachine. Via hen zijn we ook in contact gekomen met een consultant die veel ervaring heeft op dit gebied. Die ervaring is essentieel. Wij hebben genoemde condities in onze machine samengebracht waardoor deze in staat is dat perfecte kopje thee te maken!”

Is jullie theemachine al op de markt?

“We zitten nu in de fase van prototype pilots. Onlangs heeft onze machine 2 weken als pilot gedraaid bij mijn werkgever Aeronamic”, vertelt Daan. “Mijn collega’s waren erg enthousiast over de thee. En – zoals je kunt verwachten van een high-tech productiebedrijf – is er veel meegedacht over technische optimalisatie. Ook vanuit schoonmaken is meegedacht, want de machine moet natuurlijk ook onderhoudsvriendelijk zijn. We kunnen zeggen dat deze eerste duurtest hartstikke goed is gegaan.

En er loopt momenteel nog een test in Enschede, bij Brandstof. Dat is een coworking place waar allerlei kleine bedrijfjes gevestigd zijn. Zij zitten in het centrum en gaan een poster “gratis kopje thee proberen?” ophangen om mensen uit te nodigen de thee te proeven. Daar zijn wij natuurlijk heel erg blij mee.

Inmiddels draaien al onze 4 machines op verschillende locaties pilots. Dat zijn nu voornamelijk nog kantoren maar in de toekomst zijn er ook pilots gepland bij to-go en horeca locaties.

Uiteraard zijn wij nog steeds op zoek naar locaties om de prototypes vrijblijvend en kosteloos te testen. Laat het ons vooral weten als je daar in geïnteresseerd bent!”

En hoe ziet ’t er voor de toekomst uit?

“Voor dit jaar willen we graag hard-/softwarematige verbeteringen doorvoeren”, vertelt Daan. “Eventueel nemen we nog een software engineer aan. We willen graag het display in huisstijl van de gebruiker zetten. Ook ligt onze focus op de Cloud integratie, zodat de machines via 4G informatie over verbruik teruggeven. Daarmee kunnen bijvoorbeeld voorraden automatisch worden aangevuld. Daarnaast gaan we onze Smart-Adapt functionaliteit ontwikkelen. Hiermee wordt een nieuwe theeblend voorgesteld aan gebruikers om de blend met de laagste omloopsnelheid te vervangen. Zo zorg je dat er voor iedere locatie de beste theeblends in de machines zitten en dat de omlooptijd van de thee omhoog gaat. Hierdoor wordt voor de gebruiker alles geoptimaliseerd. Zelfs met de seizoenen wordt rekening gehouden, een frisse thee voor de zomer en de wat kruidigere voor de winter.

De machine biedt nu vijf theeblends aan, maar we overwegen om er een zesde aan toe te voegen. Ons volledige assortiment zal 12 smaken bevatten, waar met Smart Adapt in gewisseld zal worden. Alles naar behoefte van de gebruiker natuurlijk. Onze visie is niet té veel smaken, maar kwaliteit boven kwantiteit te houden. Wel variatie, maar geen overlap. We wisselen liever de smaken door, zo blijft ook het ontwerp van de machine compact.

De laatste ontwikkeling is het theezakje. Deze is al duurzaam, maar we willen graag naar een volledig papieren zakje, dat geheel bij het GFT kan en alles dus geheel biologisch afbreekbaar wordt. Ook moet de maat universeel worden, zodat ’t past op ieder kopje!

We zijn enthousiast over onze ontwikkeling en gaan vol energie door om deze machine nóg verder te optimaliseren. De kennis die we opdoen bij onze huidige werkgevers kunnen we hierin meenemen en zorgt voor een waardevolle aanvulling. Twente biedt ons alle mogelijkheden, en daar zijn we trots op!”