skip to Main Content

Jesper is trots dat hij deel uitmaakt van hightech in Almelo

Na drieënhalf jaar zich volledig ingezet te hebben voor zijn opleiding Automotive aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, stond 27-jarige Jesper Falkenström dit voorjaar voor de laatste drempel om zijn HBO-diploma binnen te slepen: een afstudeerproject die hij bij ACtronics zou gaan uitvoeren. Wat bijna niemand toen nog niet konden inschatten, is dat het een hele gekke periode zou gaan worden. Het ‘nieuwe normaal’ waartoe het thuiswerken behoorde, zorgde tijdens het afstuderen voor de nodige uitdagingen, maar desondanks wist de Almeloër zijn afstudeertraject met een 8 af te sluiten. Als kers op de taart kreeg Jesper ook nog eens een contract aangeboden en is hij inmiddels enkele maanden actief bij ACtronics op de afdeling Inkoop- en voorraadbeheer. Wij vroegen Jesper naar zijn passie voor automotive en waarom hightech elektronica hem zo aanspreekt!

Wat spreekt je zo aan, aan de autotechniek?
Ten eerste ben ik een ongelofelijke ‘petrolhead’. Ik heb een voorliefde voor de racerij, auto’s en motoren. Ook was ik in de breedste zin van het woord altijd al geïnteresseerd in techniek. Op een bepaald moment stond ik zonder middelbare schooldiploma voor de keuze hoe ik mijn carrière invulling wou geven. Na het nodige wikken en wegen was de keuze gevallen op 2e monteur bedrijfswagentechniek (vrachtwagens) bij het ROC van Twente en niet veel later heb ik de switch gemaakt naar personenwagentechniek. Door mijn interesses te combineren had ik een opleiding gevonden die mij erg aantrok en tevens goed beviel!

Nadat je je MBO-diploma had gehaald, besloot je om er een HBO studie bij achteraan te knopen. Wat was voor jou de belangrijkste drijfveer?
Tijdens mijn opleiding als Technisch Specialist personenwagens kon ik ervoor kiezen om twee jaar lang iedere vrijdag naar de HAN te gaan om alvast voor te bereiden op het HBO. Dat was echt perfect voor mij! Via dit traject stap voor stap wennen aan het HBO. Dat heeft mij echt geholpen om te komen waar ik nu sta.

Hoe heb je je afstudeerperiode ervaren?
Ik moet eerlijk zeggen dat er in het begin van mijn afstudeerperiode er veel op mij af kwam. Voor mijn afstudeeropdracht heb ik een adviesrapport geschreven hoe ACtronics een voorraadbeheer kan creëren dat efficiënt is en waarmee voorraad opgebouwd kan worden die correct, inzichtelijk en courant is. Dit moet ervoor zorgen dat het voorraadbeheer geen bottleneck gaat vormen in het revisieproces in de toekomst. Mijn opdracht was dan ook onwijs uitdagend. Ondanks de gekke periode, waarin ik het grootste deel vanuit mijn thuiskantoor heb doorgebracht, kreeg ik super veel leuke en positieve reacties van de collega’s binnen ACtronics die blij waren dat ik met deze opdracht aan de slag ging. Dat was een echte drijfveer om het maximale uit deze opdracht te halen.

Na je afstudeertraject ben je bij ACtronics in Almelo aan de slag gegaan. Hoe heb je de eerste maanden bij ACtronics ervaren?
Mijn eerste maanden bij ACtronics kon ik hetgeen uitvoeren wat ik in mijn afstudeerperiode geadviseerd had aan ACtronics. Dat betekent dat ik nu bijvoorbeeld druk bezig ben om ons magazijn slimmer te maken: een magazijn 2.0 die klaar is voor de toekomst! Een heel gaaf project waarmee ik samen met mijn collega’s op dit moment druk bezig ben om de best mogelijke invulling aan ons magazijn te geven. Dat ik hiertoe de mogelijkheid heb gekregen, zorgt er dan ook voor dat ik mijn eerste maanden binnen ACtronics als heel erg positief heb ervaren!

Zou je kunnen zeggen wat je functie verder precies inhoud?
Mijn functie als inkoop- en voorraadbeheerder houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de inkoop en voorraad van alle onderdelen en gereedschappen die voor de revisie van de elektronische auto-onderdelen zijn bedoeld. Daarnaast zorg ik ervoor dat alle processen die hiermee gemoeid gaan zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Het slimmer maken van het magazijn is daar een mooi voorbeeld van.

Welke binding heb je eigenlijk met Almelo?
Ik ben geboren en getogen in Almelo. Mijn familie en vrienden wonen ook in Almelo en omgeving. Je kunt dus wel zeggen dat ik echte Almelose roots heb!

Was het voor jou een bewuste keus om voor een bedrijf te kiezen die zich bezighoudt met high tech?
Ja en nee. De keuze was meer gebaseerd op de manier waarop ik ACtronics ken, en dat is snelgroeiend en innovatief! Daarnaast heb ik natuurlijk een passie voor techniek en dat is binnen ACtronics de core business om complexe elektronica die defect is geraakt weer werkend te krijgen. Dat ik deel van een stukje high tech in Almelo mag uitmaken, maakt mij stiekem best wel een beetje trots.

Hoe zie je de toekomst bij ACtronics voor je?
Die zie ik positief! De hoeveelheid elektronica die in een auto zit, wordt natuurlijk alsmaar meer. Kijk naar de auto’s van tien jaar geleden en naar de auto’s van nu. Accupakketten en infotainmentsystemen waren toen nog heel nieuw, maar tegenwoordig is dat al gemeengoed. Ik ben in ieder geval heel nieuwsgierig om de ontwikkeling van deze innovaties en de daarbij behorende revisie-oplossingen van dichtbij mee te maken!

Jesper Falkenström

Inkoop- en voorraadbeheerder bij ACtronics