skip to Main Content

Geen dag hetzelfde als Factory Engineer bij VDL ETG

In ‘medewerker uitgelicht’ interviewen we verschillende collega’s van onze 12 hightech bedrijven. Wat doen ze precies en wat is er zo leuk aan werken in de techniek? Puck van Buren is Factory Engineer bij VDL ETG Almelo en vertelt deze week meer! 

Hoe ben je bij VDL ETG terecht gekomen?

Ik heb Werktuigbouwkunde gestudeerd aan de Universiteit Twente en daarna heb ik mijn studie aangevuld met een master Production Management. Via een oud-studiegenoot heb ik gesolliciteerd bij VDL ETG Almelo, waarna ik aan de slag mocht als Factory Engineer.

Hoe zou je de rol van Factory Engineer omschrijven?

Je bent de technische spin in het web dat nodig is om de mechatronische systemen die wij ontwikkelen, te kunnen integreren. Als schakel tussen de ontwerpers en de montagevloer, vertaal jij het ontwerp van het systeem naar een duidelijke werkwijze voor de monteurs. In het totale project zijn er ook collega’s die zich bezighouden met de logistiek, inkoop en planning. Met deze aspecten heb je ook dagelijks te maken, maar anderen nemen die taken op zich zodat jij je kunt focussen op de technische kant. Je werkt met al deze specialisten samen om het systeem te kunnen bouwen.

Wat maakt jouw werk interessant?

Als je van puzzelen houdt ben je hier op je plek. De systemen die we hier maken zijn erg complex en bij de realisatie komen veel verschillende disciplines kijken. Daarom moet je verschillende soorten problemen kunnen inlezen en overzien. Het zijn absoluut geen seriematige oplossingen, maar het is telkens een oplossing op maat. Dat maakt dat geen dag hetzelfde is.

Wat vind je mooi aan het werken bij VDL ETG Almelo?

Ons bedrijf heeft een open deur cultuur. Dat werkt erg fijn. Iedereen werkt naar hetzelfde doel toe en is betrokken bij wat we doen. Elke collega is van belang in de keten van samenwerking en wordt gewaardeerd om zijn of haar bijdrage. Ook kun je er ontzettend veel leren. Sommige systemen bouwen we hier al 20 jaar. Dat betekent dat er monteurs rondlopen die echt heel precies weten hoe de systemen werken. Als nieuweling, word je gekoppeld aan ervaren Factory Engineers die hun kennis en kunde graag aan je overdragen. Meestal begin je in een project wat al gestart is, waardoor je veel kunt leren van de betrokken collega’s. Wanneer je meer vertrouwd bent, krijg je geleidelijk aan meer verantwoordelijkheden.

Waarom zou je een baan als Factory Engineer bij VDL ETG Almelo aanraden?

Zoals gezegd kun je hier ontzettend veel leren en dat doe ik dan ook nog elke dag. Ook biedt het werk altijd veel uitdaging. De techniek waar wij ons hier mee bezig houden is zo enorm complex en innovatief, dat die uitdaging er ook altijd wel zal blijven. Als Factory Engineer leer alle onderdelen van het bedrijf erg goed kennen. Daardoor kun je ook goed ervaren waar jouw interesses liggen en waar je in zou willen groeien.

Zo heb je zelf ook al op verschillende afdelingen gewerkt, toch?

Klopt. Ik ben begonnen als Factory Engineer op de projects-afdeling en maakte na drie jaar de overstap naar de afdeling verspaning. Daar frezen ze grote frames uit massieve blokken aluminium. Ik heb voor een aantal van die frames het werk gecoördineerd wat door leveranciers in Italië, Duitsland en bij onze collega’s bij VDL ETG Zwitserland werd uitgevoerd. Niet alleen de producten werden met die stap een stuk groter, maar de verantwoordelijkheden die mij werden toevertrouwd ook. En dat is een heel erg leuke ervaring.

 

Puck van Buren

Factory Engineer bij VDL Enabling Technologies Group (ETG) Almelo