skip to Main Content

Techniek én werken met mensen; de ideale combinatie

Alicia werkt sinds april 2020 als Factory Engineer op de afdeling Projects bij VDL ETG Almelo. Waarom koos zij voor een carrière in de techniek? En wat vindt zij nou mooi aan haar vak? We vroegen het haar!

Wanneer maakte jij de keuze voor techniek?
Vroeger was ik al heel creatief en kon ik uren tekenen en knutselen. Dan maakte ik vaak dingen die je ook echt kon gebruiken, zoals een hamsterhokje. Af en toe sleutelde ik ook aan een oude brommer van mijn vader, die ook engineer is. En dus koos ik op het VWO al voor de profielen ‘natuur en techniek’ en ‘natuur en gezond’.

Dus je wist al vroeg wat je wilde worden?
Nou, niet echt. Ik vond de technische kant wel interessant, maar wilde ook graag veel met mensen werken. Ik was bang dat die combinatie in hele technische beroepen niet bestond. Dus ging mijn ‘als-je-later-groot-bent’ van uitvinder en professor tot architect en zelfs activiteitenbegeleidster in de bejaardenzorg. Na veel meeloopdagen, testen en gesprekken, kwam ik uiteindelijk uit bij de studie Industrial Design Engineering (IDE) aan de Universiteit Twente. Daar leerde ik dat je in dit vakgebied heel veel moet samenwerken. Dus techniek én werken met mensen. De ideale combinatie voor mij. Daarna heb ik mijn opleiding nog aangevuld met een master Management of Product Development.

En nu ben je Factory Engineer bij VDL ETG Almelo. Wat is jouw taak?
Ik werk elke dag aan de realisatie van technisch complexe producten en systemen. Nadat een product is ontworpen, moet het in elkaar gezet (geassembleerd) worden. Als FE’er ben ik verantwoordelijk voor het inrichten van dat assemblageproces. Klinkt simpel, maar vaak gaat het dan wel over systemen met meer dan negenduizend onderdelen!

Hoe gaat dat dan echt in zijn werk?
Het productieproces van een technisch ingewikkeld product of machine, start bij ons op de afdeling Projects vaak met een klant die iets wil laten maken op basis van gemaakte technische tekeningen. Ik ga dan met die tekeningen aan de slag om te kijken naar de maakbaarheid, mogelijke procesrisico’s en ik onderzoek of er hulpmiddelen nodig zijn om het in elkaar te kunnen zetten. Als dat duidelijk is, organiseer ik het verdere productieproces samen met verschillende betrokkenen. Ik overleg dan veel met het inkoop- en salesteam, designers, monteurs en natuurlijk de klant. Samen met de monteur bouw ik het eerste prototype en daarna ontwikkel in werkinstructies om de volgende producten goed in elkaar te kunnen zetten.

Heb je dan altijd zo’n bijzonder pak aan zoals op de foto?
Nee, dat heb ik alleen als ik bij mijn collega’s in de cleanroom ben. De precisie waarmee we werken is soms wel duizend keer kleiner dan een mensenhaar. Daarom werken we vaak in ultra schone ruimtes, om te voorkomen dat onze producten vervuild worden. Maar de rest van de tijd heb ik gewoon mijn eigen kleren aan en zit ik meestal op mijn eigen kantoorwerkplek.

Waar werk je nu aan?
Ik werk nu, samen met zes collega’s, aan een project waarin we samen met de klant, toewerken naar het maken van een nieuwe machine voor de productie van hele kleine microchips. Die computerchips worden nu natuurlijk ook al gebruikt, maar deze machine gaat ervoor zorgen dat ze nog kleiner worden en dus voor nog meer toepassingen gebruikt kunnen worden.

Wat vind je het leukste van jouw werk?
Ik heb hier echt techniek en het werken met mensen, kunnen combineren. Ik heb contact met veel verschillende mensen, zowel binnen- als buiten onze eigen organisatie. Kracht door samenwerking, is de filosofie van VDL. Dat breng ik met mijn collega’s hier eigenlijk dagelijks in de praktijk. En dan is er natuurlijk de interessante technische kant van mijn werk. Ik hou van projecten met complexe, grote en snelle systemen. Daaraan is hier bij VDL ETG Almelo geen gebrek. En doordat ik bij het hele project betrokken ben, is mijn werk ook erg afwisselend.

Waar ben je het meest trots op?
Het is elke keer weer heel erg gaaf om te zien dat een project zich ontwikkelt van een idee en tekeningen, naar een compleet functionerend systeem. Dat ik op die manier mag bijdragen aan bijvoorbeeld een apparaat wat helpt bij de genezing van chronische ziekten, daar ben ik wel onwijs trots op.

Hoe is VDL ETG Almelo als werkgever?
Ik heb het bedrijf tijdens mijn studie leren kennen. Ik vond de complexe producten die ze er kunnen maken, erg interessant en dus heb ik er na mijn master direct gesolliciteerd. Ze dachten goed met me mee en zorgden ervoor dat ik een functie kreeg die echt bij mij past. Je krijgt veel vrijheid om jezelf te ontwikkelen en die taken op te pakken die jij het leukst vindt. Daarnaast is het ook gewoon een fijn bedrijf om te werken. Iedereen is heel open en enthousiast over hun functie en werk, waardoor je snel de mensen, de processen en de techniek leert kennen. Die openheid vind je terug op alle niveaus van het bedrijf. Er werken hier bijna 800 mensen, dus ik ken echt niet iedereen persoonlijk. Maar toch is het heel makkelijk om contact te leggen met collega’s die je voor jouw project nodig hebt.

Zoeken ze nog nieuwe collega’s?
Jazeker! VDL ETG Almelo groeit enorm. Er wordt nu gebouwd aan een nieuwe productiehal én er komen nog veel nieuwe kantoren bij. Alles om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag in onze markt. Dus wil jij ook meebouwen aan de allernieuwste, meest hoogstaande systemen ter wereld? Kies voor techniek! Er is altijd wel een functie die goed bij je past. Zoals Factory Engineer bij mij.

Alicia Vermaas

Factory Engineer bij VDL ETG Almelo