skip to Main Content

Boessenkool’s DeSpray verovert de markt

Na de succesvolle eerste levering van een DeSpray-installatie aan een afvalverwerker in Nevada (VS) eerder dit jaar komen er steeds meer aanvragen en bestellingen Bij Boessenkool’s Despray binnen vanuit Europa en Amerika en tevens is er vraag vanuit Zuidoost-Azië. Het aantal aanvragen voor informatie neemt extreem toe en daarnaast worden de installaties momenteel in ruim veertig landen aangeboden. DeSpray Environmental verovert de markt!

De grote aandacht voor DeSpray bleek ook tijdens het Aerosol Dispensing Forum (ADF) Conference op 17 en 18 september jl. in NewYork (onderdeel van de Conferentie Easyfairs) evenals tijdens de SATA (Southern Aerosol Technical Association) in South Carolina. Namens DeSpray hield aerosol-entrepreneur en -expert Mike MacKay een lezing met de titel ‘The future is here’. Hierin gaf hij uitleg over de innovatieve rol van DeSpray als bedenker en bouwer van het eerste 100 procent recyclingsysteem van spuitbussen. Het verhaal van Mike MacKay ondervond veel positieve belangstelling en na afloop kreeg hij ook aanvragen voor verdere informatie. Geheel conform verwachting maakte DeSpray op 9 en 10 oktober eveneens een succesvolle opwachting tijdens de Waste & Recycling Expo in Toronto, Canada.

Er zijn drie typen DeSpray-installaties, die alle gemaakt worden door de specialistische en innovatieve machinefabriek Boesssenkool in Almelo. De DeSpray 3000 is standaard ontworpen voor middelgrote tot grote afvalverwerkingsbedrijven. De DeSpray 1500 en 500 zijn speciaal geschikt voor het verwerken van ‘off spec’ (niet standaard) afvalstromen of aerosolvullingsfabrikanten (omdat bij de fabricage veel bussen uitvallen en meteen gerecycled moeten worden) als ook voor gemeentelijke afvalsorteerinstallaties. Met een DeSpray-installatie kunnen jaarlijks miljoenen spuitbussen gerecycled worden. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om luchtverfrissers, medische inhalatoren, deodorant- en haarlakbussen, zonnebrandsprays, verf-spuitbussen, bussen met smeermiddelen, schoenspray-bussen, enzovoorts. Al het chemisch afval dat onder druk staat is efficiënt te verwerken.

De DeSpray-installaties zijn volstrekt uniek omdat ze vloeistoffen, gassen en metalen zowel scheiden als 100 procent recyclen tot herbruikbare grondstoffen. Restmaterialen kunnen dus volledig worden hergebruikt. Spuitbussen zijn namelijk nooit helemaal leeg. Wanneer ze bij het afval komen, bevatten ze nog een restje gas en vloeibare inhoud. Aangezien er jaarlijks zo’n 15 miljard spuitbussen worden ‘leeg’ gespoten, gaat het in totaliteit om enorme hoeveelheden. Daarom vormen de DeSpray-installaties een daadwerkelijke aanwinst voor het verkleinen van de afvalberg, het verminderen van de opwarming van de aarde én het verbeteren van het milieu. Dat is pas echt circulair! Niet voor niets heeft DeSpray Environmental voor de DeSpray 1500 de Sustainability-prijs van de European Aerosol Federation (FEA) gekregen.

De technologie die gebruikt wordt voor de DeSpray-installaties is bijzonder en zeker uniek. Immers, de drijfgassen worden niet opgevangen in een koolstoffilterbasis (met een continue afvalstroom), maar ze worden intern opgevangen en terug gecomprimeerd naar een volledig vloeibare gastoestand voor hergebruik als alternatieve brandstof. Er verdwijnt dus niets in de atmosfeer. Daarnaast worden de metalen bussen in een volledig afgesloten zuurstofvrije omgeving in een batchsysteem geplet waarbij sorteren op grootte niet nodig is. Bovendien zijn de installaties zeer eenvoudig in het gebruik: de spuitbussen in de container storten en op de startknop drukken is voldoende. Daarmee zijn de DS 500, DS 1500 en de DS 3000 volautomatisch en voorzien van volledig geïntegreerde veiligheidsinterfaces, die relatief weinig training of expertise van de medewerker vragen.

Voor meer informatie: www.despray.com