skip to Main Content

Innovatie bij SPIT Electrical Mechanics

Onderhoud aan machines is een grote kostenpost voor fabrieken. Ze hebben namelijk erg veel machines die allemaal een hoop aandacht nodig hebben. Denk aan het smeren van lagers, het reinigen van ventilatoren om onbalans tegen te gaan en het preventief vervangen van onderdelen.

Wij proberen deze kosten voor de klanten te reduceren door vroegtijdig schades te ontdekken in de installaties door de trillingen van de machine te lezen. Hierdoor hoeft de installatie niet meer ongepland te stoppen. Dit scheelt erg in de kosten. We doen dit nu nog grotendeels door met specialistische meetinstrumenten langs de machines te gaan en te meten. Ook wordt hier veel gebruik gemaakt van de zintuigen. Horen. Voelen. Zien. Ruiken. Vaak kunnen we alleen al door onze hand op de machine te leggen een goed beeld krijgen van wat er in de machine omgaat. Onze meetgereedschappen helpen ons dan om een heel duidelijk beeld te geven waar in de machine een schadebeeld aan het ontstaan is.

Alle processen binnen SPIT worden ondersteund door een cloud based ecosysteem. Doordat wij veel sensoren bij klanten plaatsen kunnen wij ook de machines vanaf onze werkplek beoordelen. Die sensoren bewaken diverse grootheden; trilling, temperatuur, elektrische deel-ontlading, rotor flux, etc. Deze verzamelde data wordt door middel van kunstmatige intelligentie vertaald naar rest-levensduur van die specifieke machine. Met andere woorden; onze klanten weten precies wanneer ze onderhoud moeten uitvoeren. Niet te vroeg, want dat is zonde van het geld. Maar zeker ook niet te laat, want dan is de vervolgschade vaak vele malen groter.

Deze technieken zijn zeker in deze onzeker tijden erg betrouwbaar en veilig. Wij hoeven niet meer naar de klant toe en kunnen zo dus menselijk contact vermijden. Hierdoor dragen wij ook ons steentje bij om COVID zo snel mogelijk onder controle te krijgen zodat we wel weer bij de klant op bezoek mogen komen.

Stel je eens voor dat dit soort technieken worden ontwikkeld voor bijvoorbeeld hartpatiënten. Dat de cardioloog een melding krijgt wanneer het hartritme van een patiënt wordt verstoord. En dat hiermee bijvoorbeeld hartstilstanden vroegtijdig kunnen worden ontdekt. Hiermee zullen heel veel levens kunnen worden gered. Hetzelfde als wat wij met industriële installaties doen. Wij zetten ons graag volop in voor vernieuwingen. Daarom werken wij nauw samen met diverse leveranciers en kennisinstellingen om de technieken nog verder te ontwikkelen en onze eigen algoritmen elke dag intelligenter te maken.