skip to Main Content

Van havenkraan tot pomp: een werkdag vol variatie bij SPIT!

Techniek is overal en voor iedereen! In onze rubriek medewerker uitgelicht interviewen we collega’s van onze 12 hightech bedrijven. Hoe werkt het precies in de techniek en wat is er zo leuk? Deze week vertelt Erik te Hofte. Hij is electrical engineer bij SPIT en werkt ondertussen al 25 jaar tussen de machines, hightech en kabels. Een echte vakman dus! 

Hallo ik ben Erik ter Hofte, 55 jaar en werzaam bij SPIT electrical mechanics als electrical engineer. SPIT houdt zich bezig met electrische aandrijvingen, met revisie en levering van electromotoren maar ook de electronica om de motor aan te sturen en de tandwielkast ventilator of pomp die moet worden aangedreven. Als electrical engineer houd ik me voornamelijk bezig met de electronica die de motor aanstuurt. Mijn werk is zeer afwisselend, vandaag plaats ik een kast met electronica in een fabriek, morgen sta ik op een torenkraan in de haven van Rotterdam.

Ik wist altijd al dat ik iets in de techniek wilde doen. Als kind hielp ik mijn vader al om landbouwmachines te repareren van boeren in de buurt. Na de lagere school heb ik een HAVO opleiding gedaan. Ik heb een MTS elektrotechniek opleiding gedaan en in 2015 op 48 jarige leeftijd begonnen aan een avondopleiding HBO elektrotechniek, die ik in 2019 met succes heb afgerond.

In 1994 ben ik begonnen bij een kabelfabriek. Bij deze fabriek verschillende afdelingen en functies doorlopen. In de ruim 25 jaar dat ik hier gewerkt heb, heb ik veel geleerd over allerlei technieken. Bij voorbeeld hoe een glasvezel werkt met metingen en berekeningen die hier bij horen maar ook hoe je met ultrasoon geluid fouten in kabels kunt opsporen. In 2020 kwam ik een vacature tegen op Facebook dat Spit een Elektromonteur zocht. Na ruim 25 in dezelfde fabriek leek het me leuk om wat anders te gaan doen. De kennis die ik heb opgedaan op de HBO opleiding komt goed van pas bij SPIT.

In mijn vrije tijd sleutel ik graag aan auto’s, motoren en bromfietsen. Om meer dan 13pk vermogen uit een motortje van 50cc te halen is een mooie uitdaging.

Het leuke aan het werk bij SPIT vind ik de variatie. Je komt op allerlei plekken, je ontmoet veel mensen. SPIT is een relatief klein bedrijf, dit betekent dat je het samen moet oplossen als een klant problemen heeft. Ook weet je niet van te voren wat de dag gaat brengen, storingen bij klanten komen nooit gepland!

Kies voor techniek want techniek verveelt nooit, je leert telkens weer wat nieuws. In de techniek is altijd werk, techniek is overal om ons heen. Spit zoekt nog nieuwe collega’s, als je geïnteresseerd bent in techniek, kom bij SPIT!

Julia Beunk

Communications & PR bij Urenco Nederland