skip to Main Content

Mad Science en Ontdek Hightech Almelo lanceren kinderen de toekomst in

Deze week aan het woord, een van onze vaste partners Ellie Mers-van Zoggel, eigenaar van Mad Science Gelderland en Overijssel. Stichting Ontdek Hightech Almelo werkt inmiddels een aantal jaren samen met Mad Science aan een gezamenlijk doel, namelijk het enthousiasmeren van jongeren voor wetenschap en techniek!

Kun je ons vertellen hoe je bij Mad Science terecht gekomen bent, Ellie?
“Mad Science is in 1985 in Canada opgericht door 2 broers, Ariël en Ron Shlien. Ze zijn destijds begonnen met techniekproefjes op basisscholen en dat sloeg zo goed aan dat het is uitgegroeid tot een grote wereldwijde franchise organisatie. Tien jaar geleden ben ik bij Mad Science gestart als “Ellie Einstein”. Ik heb technieklessen, kinderfeestjes, shows, evenementen en zomerkampen verzorgd, maar ook op kantoor en in het magazijn van Mad Science Brabant gewerkt. Hartstikke leuk, want ik heb op die wijze alles meegekregen van het bedrijf. Zó leuk zelfs, dat ik samen met mijn man Victor in 2014 de rechten voor Mad Science Gelderland heb gekocht. In 2018 hebben we dat uitgebreid met de rechten voor Overijssel. Beide vestigingen lopen hartstikke goed, het is een leuk bedrijf met 30 medewerkers.

We “lanceren kinderen de toekomst in” zeggen we wel eens, uiteraard richting wetenschap en techniek. Mad Science Canada praat met vele grote partijen, zoals bijvoorbeeld NASA. Aan de hand van die gesprekken ontwikkelen zij technieklessen, die wereldwijd worden uitgezet.

Natuurlijk ontwikkelen wij ook onze eigen lessen. Die geven we naschools, maar ook onder schooltijd. Daarnaast organiseren we veel techniekdagen, evenementen, shows, kinderfeestjes en zomerkampen. Kortom, we pakken alles aan om wetenschap & techniek “hot” te maken bij kinderen. Ook ondersteunen wij leerkrachten, zodat zij zo optimaal mogelijk hun technieklessen kunnen verzorgen. Daar werken Ontdek Hightech Almelo en Mad Science ook in samen. Ontdek Hightech Almelo heeft afgelopen najaar haar pilot technieklessen gedraaid op basisschool het Letterveld in Almelo. Die technieklessen hebben wij ontwikkeld en verzorgd. Het was een groot succes, want kinderen kunnen tijdens die technieklessen zelf aan de slag met wetenschap & techniek. Het project krijgt daarom ook een vervolg, want vanaf mei gaan we deze lessen op nóg 12 basisscholen in Almelo verzorgen. Daar hebben we enorm veel zin in!”

Kun je ons vertellen hoe de samenwerking met Ontdek Hightech Almelo is ontstaan?
Een aantal jaren geleden werd ik via Urenco benaderd met het verzoek een Mad Science show te verzorgen tijdens het techniekfestival van Ontdek Hightech Almelo. Die show was een enorm succes, de kids vonden alle maffe proefjes die getoond werden geweldig. Uiteraard is dat voor zowel Ontdek Hightech Almelo als Mad Science zo goed bevallen, dat er na overleg is besloten om de samenwerking te intensiveren voor het techniekfestival in 2019. Daar hebben we niet alleen de Mad Science shows mogen verzorgen, maar hebben we ook alle techniekproefjes voor de kids ontwikkeld. Het is gewoon een hele mooie combinatie waarbij we wetenschap & techniek op een speelse en educatieve wijze kunnen overbrengen, het spreekt kinderen aan. Wij noemen dit ook wel “Edutainment”.  En ik moet zeggen dat we nog steeds erg blij worden van dat evenement, we hebben het er hier nog wekelijks over!”

We praten samen regelmatig over intensivering van onze samenwerking en hoe we gezamenlijk nieuwe uitdagingen kunnen ontwikkelen. Kun je daar wat over vertellen?
“Zeker kan ik dat. We hebben het zojuist al gehad over de technieklessen voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen. Maar we zien ook dat er aanvragen binnenkomen van voortgezet onderwijs scholen. Zij zien namelijk een terugloop in de aanmeldingen voor opleidingen richting wetenschap en techniek. En hoe mooi is het dat als de kinderen ons al kennen van de basisschool, zij ons in het vervolg onderwijs weer tegenkomen?! We kunnen dan workshops op een hoger niveau aanbieden, bijvoorbeeld over DNA. En daar zijn nog veel meer onderwerpen voor te bedenken. Dat kunnen we gezamenlijk verder bespreken en eventueel uitrollen. Daarnaast vinden wij als Mad Science dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met wetenschap en techniek, wij zouden dat graag samen met Ontdek Hightech Almelo nóg eerder aan gaan bieden op de basisscholen, liefst al in groep 1 of 2. Ook in deze corona-tijd zitten wij niet stil. We hebben thuisboxen ontwikkeld. Deze box bestaat uit zo’n 30 experimenten, met daarbij een magazine waarin alle experimenten worden uitgelegd. Zo kunnen kinderen thuis aan de slag met wetenschap & techniek. We zijn in overleg met de Stichting over het ontwikkelen van zo’n box voor scholen, waarmee de leerkracht dan heel gemakkelijk zelf technieklessen kan geven in de klas.

Ons gezamenlijke doel maakt dat we elkaar kunnen versterken. De combinatie van de mogelijkheden die Ontdek Hightech Almelo ons biedt in combinatie met ons grote netwerk voor deze doelgroep, maakt dat we gezamenlijk veel kinderen kunnen enthousiasmeren tijdens de mooie activiteiten die we neerzetten.

En iets voor de korte termijn: houden jullie de activiteitenkalender van Ontdek Hightech Almelo maar in de gaten, want binnenkort staat er iets leuks te gebeuren in de binnenstad van Almelo!

 

Ellie Mers-van Zoggel

Eigenaar van Mad Science Gelderland en Overijssel